Opgroeiend in een heel muzikale familie wordt ze door haar ouders naar de Algemeen Muzikale Vorming gestuurd.
De AMV is natuurlijk saai voor een achtjarig kind, maar het legt wel een stevige basis voor een muzikaal leven.
Ze ontkomt er niet aan, de plaatselijke harmonie bestaat voor de helft uit familieleden.

Zo schuift ze met klarinet tussen de blaasinstrumenten. Na verloop van tijd ruilt ze die voor de fagot. Wordt betrokken bij het opleidingsorkest. Zingt in een kinderkoor, later in een jongerenkoor.
In het Gemengd Oirschots koor ontmoet ze dirigent Maarten Koelink. Hij daagt haar uit om de dirigentenopleiding te gaan volgen.
Een ingehuurde Es-klarinettist in het harmonieorkest verovert haar hart. Deze Bart wordt haar echtgenoot en stimuleert Mirjam om die dirigentenstudies te gaan doen.

Na de opleiding bij de Gregoriusvereniging in Den Bosch, helemaal gericht op kerkmuziek, komt ze terecht op de Hogeschool voor Muziek in Thorn.
Het wordt breder en uitgebreider. Ze raakt vertrouwd met andere stijlen muziek, doet ook de opleiding HaFaBra (dirigent voor harmonie, fanfare of brassband). Ze geniet van de opleiding, maar nog meer om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Mirjam ZweertsZe ontdekt hoe mensen zomaar doen wat je ze opdraagt. Verbazing en zelfvertrouwen overkomen een lief meisje met een mavo diploma dat hard heeft gestudeerd.

Ze neemt de leiding van ons Gemengd Koor Best over van dezelfde Maarten Koelink en dat doet ze met een heel eigen stijl.
Enerzijds duidelijk en streng, maar met een natuurlijk gezag, maakt ze duidelijk hoe ze wil dat er gezongen wordt. Mirjam heeft een eindeloos geduld, waardeert de openheid en de wil om te groeien. Ze stimuleert het koor om af en toe de map dicht te laten om ons ouder wordend geheugen uit te dagen en te trainen.
Ze schrijft zelf bewerkingen wanneer de muziek te moeilijk wordt, of maakt het moeilijker waar wij dat aankunnen.
Ze heeft een breed bereik en zingt waar nodig zowel de bassen als de sopranen hun partijen voor.

De sfeer tijdens de repetities is ontspannen, terwijl er stevig en hard wordt gewerkt. Ze zorgt voor verbinding in het koor en geeft waardering voor alle inspanning die wij geven. We zijn blij met haar.